Foredrag

Historic Talks præsenterer dig for en række spændende foredrag med udgangspunkt i dansk, engelsk og fransk kulturhistorie.

Alle foredrag kan holdes på dansk, engelsk eller fransk efter ønske, og de bliver altid ledsaget af en serie smukke og levendegørende billeder.


Versailles, midterfløjen og park - Historic Talks

Versailles

Du kender med stor sandsynlighed til slottet i Versailles. Men muligvis har du glemt eller overset, hvor fascinerende en historie, der ligger bag slottet, kongerne og de mange markante personligheder?

Foredraget om Versailles tager dig med på en historisk rejse fyldt med magt, ambitioner og spændende detaljer fra en svunden tid.

Slottet var fra 1682 og til udbruddet af den franske revolution i 1789 det franske monarkis hovedresidens. Her boede den kongelige familie, og slottet var et enestående udstillingsvindue for kongens magt og rigdom.

Det overdådige slotsanlæg var misundt af alle samtidens konger og fyrster og opført af datidens mest magtfulde monark Ludvig XIV, Solkongen. Kongen ønskede at sætte et markant aftryk i fransk historie og kultur, og anlægget udvikledes fra 1660’erne og frem.

Ved Ludvig XIV’s død i 1715 var Versailles ikke blot Frankrigs men et af verdens mest storladne og ekspressive kongeresidenser.

Kongens magt og anseelse skulle afspejle hans bolig, og Versailles blev derfor et tydeligt billede på landets monark og Frankrigs magt og formåen. Slottet blev en forgyldt udstillingsramme for fransk kunstindustri og raffinement og en sublim ramme om monarkiet.

Foredraget om Versailles omhandler slottets fascinerende udvikling fra 1660’erne og frem til 1789. Fokus ligger på slottets arkitektur og kunsthistorie med eksempler i rumindretninger og møbler.

Parkanlægget og Trianon palæerne belyses, og foredraget bringer historien frem til i dag.

Som afslutning omtales Versailles’ rolle som en af Frankrigs mest besøgte seværdigheder og rolle som kongeslot par excellence.

 

Kontakt for pris og bestilling


Den franske og danske adel

Vidste du, at der både er store forskelle men også mange ligheder mellem den franske og den danske adel?

Dette foredrag gør dig klogere på, hvad det betød at være en del af adelen både for flere hundrede år siden, men også den dag i dag.

Den franske adel har oplevet en langt mere turbulent udvikling end den danske. Omkring revolutionen i 1789 stod adelen som den store syndebuk for landets skævvridning og måtte til sidst betale med livet.

Men til trods for både guillotinens skarpe økseblad og en juridisk opløsning af adelsstanden blev den ikke udslettet i Frankrig. Heller ikke et kalejdoskopisk mønster af efterfølgende kongedømmer, kejserdømmer og republikanske forfatningsændringer har kunnet udslette adelen og dens livsstil.

Ifølge den franske konstitution fødes man ”lige, uden sociale fortrin og forskelle.” I Frankrig findes der dog stadig en særdeles levedygtig adelsstand. Den består i dag af prinser, hertuger, marquis’er grever, vicomte’r og baroner med deres hustruer og børn.

I forhold til den franske adel har den danske adel levet en mindre dramatisk tilværelse. Adelklassen overlevede som stand med Grundloven og dens sociale ændringer i 1849.

Selve titlerne er mindre komplicerede at holde styr på i Danmark, hvor der kun findes to titler. Enten er man greve, eller også er man baron, dog i sjældne tilfælde med lens- foran titlen.

Foredraget belyser, hvad adelsidentitet er for en størrelse. Kan man sammenligne forholdene i Frankrig i dag med tiden før 1789? Er der nogen paralleller mellem de to landes adelsstande? Foredraget fører adelen op til nutiden og beretter om, hvordan standen indgår i nutidens samfund i Frankrig og Danmark.

 

Kontakt for pris og bestilling

Østersfrokosten, J. F. de Troy - Historic Talks


Brilliantgarniture - Historic Talks

De danske Kronjuveler

Funklende stene, diademer, halskæder, ringe, armbånd, øreclips – det ene smykke mere kostbart og strålende end det andet. Kronjuvelerne holder aldrig op med at fascinere beskueren, fordi de er så enestående en del af den kongelige danske historie.

Foredraget giver dig en masse ny viden og spændende historier om de helt unikke kronjuveler, den kongelige familie har båret gennem århundreder.

Kronjuvelerne i Skatkammeret på Rosenborg har i de sidste 250 år været til rådighed for monarken og dennes ægtefælle. Det er de stadigvæk i dag.

De danske dronninger har siden renæssancen stået som fyrtårne og strålet iført noget af rigets kosteligste pragt. Dronningerne har således både signaleret rigdom, magt og pragt.

I 1746 blev hele den kongelige smykkesamling formaliseret, hvilket betød, at smykkerne fik den status, de har i dag. Smykkerne blev til en udelelig, blivende og ganske enestående samling, Kronjuvelerne.

Under foredraget tages du med bag om kronjuvelernes fascinerende historie, og hvordan de den dag i dag bliver brugt ved særlige lejligheder. Der sammenlignes tillige med udenlandske samlinger.

 

Kontakt for pris og bestilling


Marie-Antoinette

Marie-Antoinette er en historisk personlighed, langt de fleste af os kender navnet på. Vi har en idé om, hvem hun var. Vi ved, hvilken blodig afslutning hendes liv fik.

Men ved du, hvem denne fascinerende kvinde i virkeligheden var? Hvem var dette uskyldige barn, der blev ofret for sit land på grund af en ønsket ægteskabelig alliance mellem kejseriget Østrig og kongedømmet Frankrig?

Hvem var denne ærkehertuginde af Østrig? Denne kronprinsesse? Denne Dauphine af Frankrig? Denne dronning? Denne modedronning? Denne hustru og mor? Denne trendsætter og denne for sin uforstående samtid ganske moderne kvinde?

Foredraget følger Maria Antonia, fra hun bliver født i Wien, til hendes dramatiske endeligt som Marie-Antoinette i Paris.

Hvis du er fascineret af spændende historiske personligheder, vil historien om Marie-Antoinette helt sikkert være interessant for dig.

 

Kontakt for pris og bestilling

Maire-Antoinette med en rose - Historic Talks


Kongelig kuvert - Historic Talks

Det kongelige spisebord

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan de kongelige spiseborde gennem tiden har set ud og udviklet sig? Foredraget vil præsentere udsøgt kongelig bordkultur og give inspiration til, hvordan du selv kan dække et smukt bord, der er en konge værdig.

Gennem tiderne har monarkens spisebord altid været et udstillingsvindue af velstand og kunsthistorisk raffinement. På bordet kunne kongen manifestere og udstille sin rigdom, gæstfrihed og velbefindende gennem en overdådig opdækning. Jo mere pompøst, jo bedre.

Opdækningen bestod typisk af en række yderst prestigebetonede accessoires/tilbehør. Disse var ofte udført i ædle metaller og naturligvis i en exceptionel kvalitet. Formålet var at vise, hvor rig monarken var.

Foredraget præsenterer det forholdsvis enkle dækkede spisebord i 1600-tallet og dets udvikling frem til 1700-tallets højt udviklede og overdådige bordopdækninger.

Du får tillige viden om forskellige gastronomiske træk, og der bliver trukket paralleller frem til nutidens spisebord.

 

Kontakt for pris og bestilling


De franske kongelige slotte

Interesserer du dig for de franske kongelige slotte, der gennem århundreder har præget kulturlandskabet? Så kom med til et inspirerende foredrag og bliv klogere på, hvad der karakteriser de kongelige residenser i Frankrig.

Fra midten af 1600-tallet og frem til den franske revolution i 1789 havde det franske monarki hovedresidens på slottet i Versailles. Men ved siden af Versailles fandtes en sand perlerække af større og mindre slotte, som monarkerne benyttede sig af alt efter ærinde og humør - om det var jagt eller elskov, der var på dagsordenen.

Foredraget bevæger sig rundt på slottene i Versailles, Fontainebleau, Saint-Cloud, Compiègne og Rambouillet og omhandler endvidere en række mindre, men ødselt anlagte og udstyrede lystslotte.

Alle disse forgyldte rammer stod som en overdådig og illustrativ ramme om det franske monarki. Her blev landets og monarkens magt, rigdom og raffinement afspejlet, og slottene var af vital betydning for opretholdelsen af det franske kongedømmes anseelse.

 

Kontakt for pris og bestilling

Fontainebleau, Cour du Cheval Blanc - Historic Talks


Castle Howard, havefacaden - Historic Talks

Stately Homes og Country Houses

Dette foredrag er interessant for dig, der ønsker at vide mere om de spændende land- og herresæder, der findes overalt i England.

Stately Homes og Country Houses er nærmest institutionaliserede begreber i England. Landet har en fantastisk kulturarv i form af historiske land- og herresæder, som det er yderst interessant at besøge.

England har været mere forskånet for altødelæggende krige og andre katastrofer end andre europæiske lande. Derfor ligger der rundt omkring i det smukke engelske landskab det ene storslåede herresæde efter det andet.

Foredraget bevæger sig rundt i landet og præsenterer en række Stately Homes, fortæller om stedernes historie, samlinger og ejerforhold. Du oplever en verden af i går, men som er fuldt levedygtig i dag.

Derudover er det en præsentation af de uovertrufne herlighedsværdier og kulturmiljøer, som næsten kun England kan præsentere på global skala.

 

Kontakt for pris og bestilling

​Til toppen


Transformation af kulturarv

Med udgangspunkt i byggerier fra Paris dykkes ned og eksempler i transformeret kulturarv og tilbygning til samme belyses. Der er tale om eksteriører og i overvejende grad interiører som er klassiske for byen og som tit står på vores liste ved rejser dertil. Og hvorfor gør de det? Vi vil i ord og billeder af bygninger, ombygninger og tilbygninger tage dig med til byernes by og fortælle om noget af magien i Paris's ikonbyggerier.

 

Kontakt for pris og bestilling

​Til toppen

Orsay-museet i Paris - Historic Talks